Strain and counterstrain


Strain and counterstrain är en behandlingsform som är utvecklad av en osteopat, vid namn D.O Lawrence Jones, i början på 1900-talet. I våra vanliga behandlingsmetoder försöker vi göra muskeln längre genom bl a stretch och massage. Med strain and counterstrain gör man tvärt emot för att hitta muskelns viloläge och bryta smärtimpulsen till hjärnan. Metoden passar bra till akuta besvär som ryggskott och nackspärr men passar också på långvariga problem. Den är lugn och avslappnande.


Denna teknik kan användas för akuta trauman som tex idrottsskador, trafikolyckor, ankelstukning,  eller för kroniska sjukdomar artros, fibromyalgi huvudvärk och så vidare.


En skada kan uppkomma vid en plötslig förlängning av vävnad efter en traumatisk eller utdragen förkortning. Exempelvis vid en whiplash olycka eller fotledsvrickning. Det behöver inte heller vara något så dramatiskt utan det kan räcka med att vi halkar till, vilket ger en plötslig aktivitet av rygg och magmuskulatur. Den hastiga förlängningen av den förkortade muskulaturen stimulerar delar av muskelspolarna och leder till att muskelspolarna tolkar det som att muskeln är uttänjd fast den är förkortad. Detta blir ofta ett mycket smärtsamt tillstånd.


Strain and counterstrain utförs genom att undersöka specifika smärtsamma punkter och placera muskeln eller leden i en smärtfri position där den påverkade muskeln är så kort som möjligt. Denna position hålls stilla i 90 sekunder och därefter tar terapeuten långsamt tillbaka muskeln eller leden till normalposition. Genom att göra detta normaliseras den avvikande neurologiska aktiviteten i den påverkade vävnaden. Därmed normaliseras ledens rörlighet och det leder till minskad svullnad, minskad smärta och förbättrad cirkulation.